قهوه، نسکافه یا کاپوچینو؟

coffee

عجب بوی شامه نوازی! انگار بوی قهوه میاد. ۱۵ ـ ۱۰ متر جلوتر یه کافی شاپ مدرن و شیک پذیرای مشتریان با شکل های جور واجور و اقسام قهوه س.

فکرش رو کنین تو یه عصر سرد زمستونی نوشیدن یه فنجون قهوه داغ ترک یا عرب اصیل معطر اونم به همراه چند تیکه کیک شکلاتی اسفنجی که بتونه به مدت کوتاهی طعم مطبوع قهوه رو در داخل دهن نگه داره چقدر می چسبد! اما پرسشای زیادی درباره این نوشیدنی پرسیده می شه. این که کافی میکس، کاپوچینو، اسپرسو و قهوه چه فرقی با هم دارن؟ فرق میان قهوه فوری با قهوه پودری معمولی و نسکافه در چیه و کافئین کدوم یکی بیشتره؟ مصرف پودرهای آماده کافی میکس که در بازار هست، پیشنهاد می شه؟ این قهوه هایی که عبارت بدون کافئین روی اون قید شده، واقعا کافئین نداره؟ به چه دلیل رنگ قهوه ها با هم فرق داره؟ قهوه از نظر خواص درجه بندی می شه؟ بیماران دیابتی می تونن هر نوع قهوه ای بخورند؟ اصلا ویژگی یه قهوه خوب چیه؟

دانه زرد رنگ قهوه، درون میوه های قرمز رنگ خام و بدبویی قرار داره که پس از خار ج کردن اون از درون میوه، تخمیر و خشک و بعد برشته و به رنگ قهوه ای تیره در میاد و این روزا، اون رو به صورت دانه کامل یا پودرشده در بازار می بینیم. با در نظر گرفتن این که قهوه در چه کشور و چه منطقه ای کشت شده باشه، طعم و رنگ متفاوتی داره و با در نظر گرفتن روش یا دستگاهی که قهوه رو دم می کنن و هم اینکه اندازه شکر و شیری که به اون اضافه می شه، اسمای جور واجور اسپرسو، کاپوچینو، کافی میکس و… میگیره.

قهوه فوری با قهوه معمولی چه فرقی داره؟

این روزا در قفسه فروشگاه ها در میان شکل های جور واجور قهوه دانه ای، پودری یا کافی میکس تماشاگر شکل های جور واجور قهوه های فوری هستیم، اما این قهوه چه فرقی با قهوه معمولی داره؟ دانه قهوه مثل دانه های دیگه شامل فیبر نامحلوله؛ یعنی اگه دانه قهوه رو آسیاب کرده و در آب بجوشونیم فیبر اون رسوب و رنگ قهوه در آب جوش حل می شه. حال اگه در صنعت با صافی رسوب رو حذف و محلول حاصل رو تبخیر، خشک و آسیاب کنن «قهوه فوری» به دست میاد که به محض ریختن اون در آب جوش، قهوه، آماده مصرفه. البته رنگ شکل های جور واجور قهوه فوری ممکنه با همدیگه فرق داشته باشه و این موضوع به نوع قهوه و روش خشک کردن اون بستگی داره و نشون دهنده فساد یا تعیین کننده کیفیت و طعم محصول نیس.

بیشتر قهوه های پودری معمولی عطر و طعم اصیل خود قهوه رو میده، اما به دلیل اون که قهوه فوری طی پروسه گرمایی تا حدودی عطر و طعم خود رو از دست میده بعضی وقتا اون رو با شیر، شکر، شکلات، فندق، کارامل یا کاپوچینو طعم دار می کنن.

فرق کافی میکس با قهوه و شیر قهوه

اما قهوه پودری چه فرقی با نسکافه داره و کافی میکس با شیر قهوه فرق می کنه ؟ قهوه پودری، خالص و فقط از پودر دانه قهوه جفت و جور می شه، اما نسکافه یا همون کافی میکس (قهوه مخلوط) در صنعت از مخلوط قهوه فوری، شیرخشک، پودر شکر و بعضی افزودنیای دیگه جفت و جور و پس از حل شدن در آب جوش سریع آماده مصرف می شه. پودر آماده کافی میکس چون شامل شکر، خامه و چربیه کالری بالایی داشته و مصرف زیاد اون پیشنهاد نمی شه و چون بعضی شکل های جور واجور اون شامل مواد نگهدارنده س می تونه موجب بروز حساسیت در افراد مستعد شه و بهتره نسکافه با اندازه کم شکر به همراه شیر کم چرب و قهوه تازه و اصیل به صورت خونگی جفت و جور شه.

اما شیر قهوه با کافی میکس فرق می کنه؟ در جواب باید گفت بله. شیر قهوه معمولا از ترکیب شیر و قهوه جفت و جور می شه و بدون شکره، اما نسکافهای آماده همه شامل شکر بوده و در نتیجه مبتلایان به دیابت مجاز به مصرف هر نوع نوشیدنی شامل قهوه نیستن.

البته کافی میکس بدون شکر با عبارت «sugar free» و کم چرب با عبارت «low fat» که روی بسته بندی اون قید شده واسه بیماران دیابتی، مبتلایان به چربی خون و اضافه وزن و البته واسه افراد سالم در بازار هست که یا طعم تلخ داره و فقط از دو ترکیب شیر و قهوه جفت و جور شده یا اون که مزه شیرین داشته و قند مصنوعی جانشین شکر اون شده که شکل های جور واجور کافی میکسای تلخ (بدون شکر مصنوعی) گزینه مناسب تریه که دیابتیا بهتره با مشورت دکتر از این نوشیدنی استفاده کنن. لازمه بدونین اگه کافی میکس بدون شکر رو انتخاب می کنین، فکر نکنین که بدون کالریه، چون شیرخشک و خامه اون کالری زاست و حتی شکل های جور واجور کم چرب اونم میزانی کالری داره، اما قهوه خالص تقریبا بدون کالریه.

کافئین قهوه فوری کمتره

به گفته کارشناسان علوم غذایی اندازه کافئین قهوه فوری، کمتر از قهوه معمولیه و هر دو فنجون قهوه فوری به اندازه یه فنجون قهوه معمولی کافئین داره. البته لازمه بدونین مقدار کافئین یه فنجون قهوه همیشه ثابت نیس، چون به نوع، روش دم کردن و اندازه پودر اون بستگی داره. تحقیقات نشون داده از اون جا که بیشتر از پنج تا شش ساعت زمان میبره تا کافئین قهوه از بدن دفع شه نوشیدن یه فنجون اون هنگام عصر، بر خواب شبونه تاثیر میذاره.

چه آدمایی نباید قهوه و نسکافه بخورند؟

از اونجا که کافئین قهوه علائم استرس، دلهره، تنش و اضطراب رو شدید شدن می کنه، مصرف بیشتر از دو فنجون اون در روز پیشنهاد نمی شه. یافته های بعضی تحقیقات نشون داده کافئین قهوه در زنان باردار موجب رشد ناقص جنین، سقط یا زایمون زودرس می شه و می تونه از راه شیر مادر به شیرخوار منتقل شه و نوشیدن بیشتر از یه فنجون اون موجب بروز بی خوابی، تحریک پذیری، دوری از شیرخوردن و عصبی شدن شیرخوار شه و چون کبد نوزاد به اندازه کافی رشد نیافته و آنزیمای خاص رو نداره، کافئین مدت زیادتری واسه تجزیه شدن در بدن نوزاد می مونه و مشکلات بیشتری رو به جا میذاره. هم اینکه کسائی که گرفتار به پرفشاری خون و تپش قلب هستن، آدمایی که در برابر پوکی استخون قرار دارن و زنائی که در سینه خود غده فیبروکیستیک دارن نباید زیاد قهوه بنوشن. قهوه به دلیل کافئین، اثر داروهای ضد درد رو زیاد می کنه و انواعی که عبارت بدون کافئین روی بسته بندی اون قید شده می تونه شامل کمی کافئین باشه. براساس تحقیقات، کافئین موجود تو یه فنجون قهوه بدون کافئین، پنج تا ده برابر کمتر از قهوه معمولیه.

چه قهوه ای بخریم؟

  • هر چی دانه قهوه بزرگ تر باشه، طعم بهتری داره و اگه خواستین قهوه پودر شده بخرین توجه کنین که روی بسته بندی اش عبارت AA درج شده باشه. این عبارت نشون میده که پودر قهوه از دانه های بزرگ جفت و جور شده.
  • قهوه ای که رنگ تیره شفاف و طعم تلخ تری داشته باشه مرغوب و اصیل تره. دقت کنین قهوه پودری زمان دم کشیدن باید کمی روغن پس دهد و مزه اون تلخ باشه. قهوه های ناخالص و بی کیفیت رنگ روشن کدر و طعم خاک و اونایی که کهنه و تاریخ گذشته ان کمی بوی آرد نخودچی میدن.
  • هیچ وقت قهوه رو زودتر از موعد جفت و جور نکنین که بخواین اون رو دوباره گرم نکنین، چون مثل چای جوشیده طعم اون برمیگرده. اگه قهوه عطر و بویش رو از دست بده در اصطلاح می میره و نوشیدن اون دلچسب نیس.
  • وقتی قهوه رو در آب سرد حل کردین روی شعله ملایم بذارین تا به جوش آید و کف کنه. اول کف روی قهوه و بعد قهوه رو در فنجون ریخته و بخورین.
  • هر چی قهوه بیشتر بجوشه غلیظ تر و کافئین و رنگ بیشتری از اون خارج می شه. روش دم کردن قهوه و ترکیباتی که به اون اضافه می شه می تونه خواص قهوه رو کم یا زیاد کنه.
  • دانه قهوه در محیط خشک و خنک تا یه سال، ولی پودر قهوه باید سریع تر و ظرف مدت یه ماه مصرف شه. شکل های جور واجور نسکافه هم تا شش ماه توانایی نگهداری داره.

جام جم آنلاین

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *